Mens vi venter på å fylle lokalene våre med flotte gjester igjen, vil vi dele vår sommerlige Kombucha-oppskrift med dere. Kombucha er fermentert te med lette bobler. Drikken passer som et alkoholfritt alternativ til god mat eller som en leskende sommerdrikk, og skal også være veldig bra for helsen.

Ingredienser

2l vann

2-3 stk teposer grønn økologisk te (du kan også bruke svart eller Roibosh)

6 ss sukker

1 stk scoby

litt ferdig kombucha

Frukt/bær hvis smak)

Fremgangsmåte for lage vår kombucha:

  • Tilbered te (tilsett sukkeret med en gang) og la det trekke i ca 15 minutter
  • Kjøl ned teen til romtemperatur. Hell teen over i et stort rent glass
  • Tilsett scobyen og gjerne litt ferdig kombucha fra en tidligere produksjon
  • En scoby får du tak i ved å spørre bekjente. Det er helt sikkert noen som har, eller kjenner noen som lager kombucha, og som har en scoby-baby å gi deg.
  • Altså, når kombuchaen fermenterer/gjærer, «spiser» scobyen sukkeret, og det dannes en tynn film på toppen av brygget. Dette vil etter hvert tykne og blir til en ny scoby-baby. For hver sats får du en ny scoby, som du for eksempel kan gi bort til venner som har lyst til å lage sin egen kombucha-variant
  • Legg et klede/kaffefilter over glasset, og fest med en strikk eller hyssing
  • La stå mørkt og romtemperert, gjerne i et skap i 1-4 uker
  • Kombuchaen blir syrligere jo lengre den står
  • Sil kombuchaen
  • Ta vare på scoby-mamma og scoby-baby i et glass med noe av den ferdige kombuchaen. Disse sparer du til din neste kombucha
  • Tøm på flasker, skru på toppVil du ha litt bobler, sett flaskene i romtemperatur i 2-3 dagerNå er den klar til å drikkes
  • Hvis du ikke ønsker bobler, settes flaskene rett i kjøleskap
  • Kombucha kan smak-tilsettes av mye forskjellig frukt og bær.
  • Smak tilsettes etter fermentering, og før flasking
  • Du kan tilsette både fersk frukt, fryst og saft av bær og frukt. La det stå i et par døgn, smak deg fram, og la det stå lengre om du vil ha mer smak.

I vår sommervariant i dag, «Fagros», har vi brukt lokale blåbær og rips fra Fagerlia.